Search

 


Wednesday
Feb082012

The Atlanta Schoolhouse: Part 3B

In continuation of the Atlanta Schoolhouse series, (with Part 3A posting yesterday) we head upstairs to Scot and Stephanie's master suite. It's an open, bright, peaceful santuary with modern and Asian influence. Scot, "My feeling is I try to leave my work outside my walls, I like to keep the chaos out." 

I love these pendants that hang on either side of the bed. They're new but have that mid century feel. You can find them at domus in Atlanta. 

As expected after seeing their main floor in yesterday's post, smart design reigns supreme at this home. If you look to the right of the bathroom, you see what initially looks like a bookcase...then you get a closer look and realize it's also a staircase. Scot modeled this after a ship ladder staircase that serves the dual purpose of a bookshelf. This small and tidy staircase leads to a reading nook up top that's full of blankets and cozy pillows.

When I asked Scot about the design of the home, he quickly responded, "There is no master plan, I just do what looks and feels right." There is a plan, however, for utilizing the square footage. He shares, "I don't like any wasted space. I can't understand when I look at something and say, 'What is that hallway doing there?' I try to use every inch of space effectively." 

This spacious, free standing acrylic tub evokes jealousy and comes via MTI Baths in Sugar Hill, Georgia.  

This bathroom is stunning and for Scot and Stephanie, a true labor of love. Italian statuary marble is the backdrop to the modern floating cabinetry originally made just outside of Istanbul, Turkey. Two sinks and sets of cabinets assure each of them their own personal space...lots of glorious, personal space. 

Scot is quite proud of what they have accomplished here, sharing "This space is as much a piece of artwork as anything else in the house." I concur...

These incredible milk bottle lights, which are actually hung in one of their downstairs rooms, come via droog in Amsterdam. The PH Artichoke Pendant is a classic masterpiece you may have seen before and works wonderfully as a dining or bedroom light. As Scot shares, "You won't ever see the light bulb and it spreads a really nice, diffuse light." 72 leaves in 12 circular rows shield the light source. The original artichokes were created for the restaurant Langelinie Pavilion in Copenhagen, where they still hang today. 

Moving to the bottom floor of the home you'll find the guest bedroom. Impressive pieces of tribal art, primarily from Africa, fill the walls. Notice the wine cellar in the back left corner...

I love vintage glassware and am always on the hunt for more at yard sales. So this collection of old bottles, which I found atop their stone headboard, had my heart at first glance. Scot and Stephanie bought them at second hand stores during their many travels- from Connecticut, Oregon and Hawaii to Africa, Asia and Central America. 

Stephanie is a true lover of wine and wanted Scot to build her a wine cellar. The deal was...'You build me a wine cellar and I'll always keep it stocked.' (Stephanie now realizes she may have gotten the raw end of the deal)  But...she is quite content with the beautiful new home for all her favorite vino. She added the chandelier just after completion. The perfect enchanting touch...

Scot built the cellar racks with mahogany. The wall behind the racks is the granite foundation original to the Schoolhouse, giving it that rustic, Tuscan feel. 

Built in 1894 atop 1.5 acres of land, the Atlanta Schoolhouse is its very own compound and one of the largest and oldest Victorian structures in the city. The front steps are a marvel, made of granite from Stone Mountain. Scot knows he has it good, saying "This is probably the most unique property in the city as far as condos go." 

Just before I left, Scot shared a great story about the Schoolhouse. If you visit the property, you'll notice the structure looks exactly the same in the front as it does in the back. Years ago, when the Schoolhouse was built, thought was put into who would be attending the school and from which direction. The Inman Park kids, whose families were primarily rich, would be entering from what is now the front of the building and the kids from Cabbagetown or the mill area, who tended to be less financially stable, would be arriving from the back end of the building. The builders, primarily from Cabbagetown, wanted the entrance to look and feel the same no matter which direction the kids came from. Love that...

I can't thank Scot and Stephanie enough (and Dalai, their pup) for opening their front door and sharing their gorgeous home with all of us. And, you know, Scot and Stephanie, Anne and John, if one of your neighbors just happens to move out...remember, I'd be more than happy to take the spot :) 

 

Photos and Content: Sweet Peach


PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments (5)

What a gorgeous bathroom. I really like the floating cabinetry, it looks amazing.

February 8, 2012 | Unregistered CommenterSandra

A truly inspiring home!

February 8, 2012 | Unregistered CommenterD. Denson

There is SO much to love about this home, but if I had to pick, my two favorites would be the wine cellar and the staircase/bookcase. Ingenious!! This home marries so many styles, and it all fits together beautifully because they've surrounded themselves with what they love, and it shows. A truly inspirational entry Pam! Hope you continue to do more of these - I love seeing inside people's homes.

February 8, 2012 | Unregistered CommenterLaura

I want to see the nook! Nook! Nook! Nook!

February 8, 2012 | Unregistered CommenterAnnie

Seeing this school transformed into condos has been amazing. I would love to other cities and towns do the same with old buildings.

But your little tidbit of history at the end was awesome. same entrance from the front or the back perfect humanity.

February 9, 2012 | Unregistered Commenterpam

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.